Verslag: De elektrische wagen

Al of niet met z’n allen in de elektrische wagen. Het is een onderwerp dat, soms wel gevoelsmatig, zijn voor- en tegenstanders heeft. Een heel moeilijk onderwerp dat tussen de verschillende partijen, pro en contra, hevige discussies laten oplaaien. De elektriciteit hangt er letterlijk en figuurlijk in de lucht.

Zonder echt een keuze te laten maken of de toehoorders in een bepaalde richting te duwen kregen we op deze avond een heel degelijke uitleg over de voor- en nadelen van de fluisterauto. De voorbije tientallen jaren heeft de “gewone” auto een hele vooruitgang geboekt. Van steeds grotere motoren daalde het af naar kleinere doch even krachtige krachtbronnen. De auto werd ook een stuk betrouwbaarder. De aanschaf van een wagen was toen vrij simpel, benzine of diesel.

Wie dezer dagen een showroom binnenstapt van één of ander merk krijgt het benauwd van de keuze. Nemen we nog de klassieke benzine motor, kiezen we voor een hybride of een plug-in hybride? Gaan we volledig elektrisch?

Met voldoende slides en de oerdegelijke flipcharts maakte onze spreker ons wegwijs in de wereld van de nieuwe technologieën. Het totale pakket van CO2 uitstoot werd bekeken, over de ontginning van de nodige metalen om de batterijen te maken tot de afgewerkte auto en de belasting op het milieu van de verbrandingsmotor. Welke auto is nu het milieuvriendelijkst? Het is geen gemakkelijk te beantwoorden vraag.

Een auto kost sowieso al veel centen. De aanschaf van een batterijwagen al zeker. Hier werd de “ total cost of ownerchip” bekeken. Welke wagen is doorheen zijn hele loopbaan het goedkoopste? Je hebt natuurlijk de aanschaf en het onderhoud. Ook de fiscaliteit werd mee in rekening gebracht. Heb je thuis zonnepanelen of niet, ook deze vraag moeten we stellen. Hoeveel kilometers rijden we?

Hebben we antwoorden gekregen op onze vragen? Zeer zeker. Veel hangt af van ons eigen individueel gebruik van de wagen. Waarvoor en wanneer gebruik ik de wagen? Veel korte afstanden, en af en toe eens naar de zee, of rijden we twee of driemaal per jaar naar het zuiden van Frankrijk.

Voor alle aanwezigen een heel boeiende avond.