Verslag voorafgaande zorgplanning

Voorafgaande zorgplanning lezing KWB 14-03-2024.pptx
Klik op foto voor meer beeldmateriaal

60 zeer geïnteresseerde deelnemers waren aanwezig voor het “moeilijke onderwerp ” dat we deze keer aangesneden hebben. Met behulp van wilsverklaringen kan u dus aan ‘voorafgaande zorgplanning’ doen. Het is aangewezen om deze wilsverklaringen in overleg met een arts/zorgverlener/vertrouwenspersoon op te maken.

Bij elk van deze vier voorafgaande wilsverklaringen hoort een korte, praktische toelichting hoe men deze wilsverklaringen kan invullen:

  1. de ‘negatieve’ wilsverklaring
  2. de wilsverklaring euthanasie
  3. de verklaring inzake de wijze van teraardebestelling
  4. de verklaring voor orgaandonatie

Er bestaat er nog een vijfde wilsverklaring en deze betreft de lichaamsschenking aan de wetenschap. Hiervoor bestaat geen voorgedrukte wilsverklaring daar lichaamsschenking deel uitmaakt van een nalatenschap (“erfenis”). Dit wordt met een eigenhandig geschreven testament geregeld.

Het staat iedereen vrij om voorafgaande wilsverklaringen op te stellen. U bepaalt natuurlijk wat u wenst te regelen. Alle voorafgaande wilsverklaringen die u aantreft zijn rechtsgeldige modellen. Artsen zijn verplicht hiermee rekening te houden, met uitzondering van de voorafgaande wilsverklaring euthanasie.

Drie van deze voorafgaande wilsverklaringen (wilsverklaring euthanasie, orgaandonatie en  teraardebestelling) kunnen tevens geregistreerd worden bij de gemeente. De wilsverklaring met betrekking tot orgaandonatie kan geregistreerd worden via de gemeente en de huisarts, maar men kan dit ook zelf online regelen: www.mijngezondheid.beRegistratie is echter niet verplicht: de documenten zijn op zichzelf rechtsgeldig, maar het is een bijkomende (en kosteloze) manier om de wilsverklaringen bekend te maken. Alle voorafgaande wilsverklaringen blijven onbeperkt geldig. Dit geldt ook voor de wilsverklaring inzake euthanasie die werd opgesteld (of herzien of herbevestigd) na 2 april 2020.