Verslag warmtepompen infoavond

Ir. Wannes Van Den Branden en Géry Van Coppenolle spraken 66 geïnteresseerden toe over het energie concept, diverse soorten warmtepompen, in bestaande & nieuwe woningen.
Vlaanderen wil veel zuiniger omspringen met energie. Het is daarom belangrijk dat alle woningen in Vlaanderen energiezuinig worden. Tegen 2050 willen we dat elke woning energiezuinig wordt gemaakt. De Vlaamse regering lanceerde daarom het Renovatiepact.

PPT: Presentatie VDB Engineering
Warmtepomp boiler
Ervaring met Lucht-Lucht warmtepomp

Klik op foto voor meer beeldmateriaal

Alle systemen zijn niet geschikt in elke type bestaande woning. Voor bestaande woningen is het belangrijk dat er eerst een technisch onderzoek plaatsvindt. Radiatoren dienen opgemeten, bestaande nutsvoorzieningen bekeken en zoveel mogelijk plannen overhandigd. Hieruit wordt de toestand geanalyseerd naar isolatie dikte van dak, muren, vloer, ramen en deuren én destijds gebruikte technieken. Jaarlijks energieverbruik wordt tevens in kaart gebracht. Hieruit wordt een energie simulatie opgemaakt in 3D en worden energie oplossingen uitgewerkt. Is de warmtepomp wel haalbaar al dan niet in combinatie met zonnepanelen? Werd er aan ventilatie gedacht? In de naam van de 3 warmtepompsystemen hoor je steeds vanwaar de warmte moet komen om dan binnen afgegeven te worden: lucht-lucht, lucht-water, bodem-water. Alle 3 hebben zij hun prijs én nog enkele jaren subsidies. Groot voordeel is ook dat de vloerverwarming in de zomer als koeling kan worden gebruikt, heel handig en goedkoop! Op het einde werd ook de energiewinst en terugverdientijd van de warmtepomp boiler aangereikt.
Zeer interessante avond en veel werk aan de winkel om samen CO2 gaan uit te sparen om allemaal naar 2050 het energiezuinig label A te halen…