Zo 25 jul 21 – Stadsexploratie: Brussel was toen nog oh la la

Afgelast wegens te weinig belangstelling
Jacques Brel,
en later Liesbeth List, wisten het wel: Brussel was toen nog een bruisende stad. Maar zijn die bubbels niet verdwenen of doorprikt? Verdient de stad al dat onheil dat ze wordt toebedeeld, dat politieke gehannes waarmee ze wordt opgezadeld door mensen die er vaak niet wonen?

Doe eens aan introspectie:
Ben je al eens in Brussel geweest, écht in Brussel geweest?
Ik bedoel niet: de weg van het station naar je werk, de Grote Markt met een duur pintje, gaan lachen met Manneken Pis, bedrogen worden in de Beenhouwersstraat, fotootje aan het Atomium, en euh … natuurlijk: shoppen in City 2? Tuurlijk: jij ként Brussel. Jou zien we dus niet op deze tour. Brussel is immers onesthetisch, ontoegankelijk en ongastvrij. Een Franstalig onding, een stad zonder ziel. Toch?

Het is waar: Brussel is een gehavend juweel.
Wie zich echter de moeite troost doorheen de toeristische opsmuk te kijken, belandt als vanzelf midden in een boeiend verhaal. Een verhaal van pracht en praal aan het hof van Filips de Goede, van economische bloei op Europees niveau, van majesteitelijke stedenbouw. Ook een verhaal van steegjes en beluiken, van armen en paupers, van miserie en verval.

Een verhaal van de relatie van de inwoners tot hun stad, door de eeuwen heen. Een verhaal over de littekens van de stad.

Goed, kom op met dat verhaal !
Ik wil jullie het verhaal doen van Brussel, van de vroegste tijden tot de onafhankelijkheid, van het Brabant-Brussel tot het België-Brussel. Ik verken met jullie weinig bekende hoekjes of maak komaf met de onzin die je al kent. Ik doe je niet het verhaal van een stadsgids, dat onvermijdelijk bol staat van data, koningen en bouwstijlen, maar toon je het verband tussen feit en gevolg. Ik doe jou Brussel begrijpen.

Hoe wordt dat verhaal verteld ?
Te voet. En wel op één dag ! Ik voorzie regelmatige stops
(+ middagpauze) in een van die heerlijke Brusselse cafés. Voor de échte Bourgondiërs wil ik eventueel instaan voor een avondreservatie in een gezellig restaurant waar je geen zelfmoordneigingen krijgt als men de rekening presenteert.

Wat moet je nog weten ?

  • Maximaal 15 personen.
  • Verbruik in café en restaurant voor eigen rekening.
  • De volledige tour vertrekt om 10.00u aan de St Michielskathedraal, tussen de Nationale Bank en het Centraal Station. Einde voorzien omstreeks 18.00.
  • Tafelen kan vanaf 19.00u.
  • Op verzoek kan de toer 2 uur korter, maar dan zal je moeten leven met een onvolledig verhaal.
  • inlichtingen: INFO@kwbweerde.be
    Uitnodiging: 2021 kwb Brussel
    Schrijf in: Klik hier