Verslag kwb Driekoningentocht

Mondmasker op en met 22 namen we zaterdagochtend de trein naar Brussel-Luxemburg. Peter en Wim bezorgden ons daar de infoboekjes. Twee groepen werden gevormd o.l.v. Magda en Luk als steward. Pol Arnout wees ons ter plaatse de weg van de drie koningen als een wandeling van ontmoeting, hoop en dialoog.

Die tocht van hoop ging blijkbaar langs het Europees parlement… Daar stond de eerste gids ons al op te wachten met de spijt van Koning Filip die werd geuit, geen excuses. Onze tweede gids vertelde over de Congolese studenten welke in België kwamen studeren maar ook moesten eten, uitgaan en hun speciale haartooi laten behandelen waardoor de Matongéwijk is ontstaan. Daarna passeerden we Kuumba waar we dan snel een slap koffietje binnen slurpten… en het begon te regenen 😉

De derde gids toonde ons het beeld van Charles Woeste, het minder fraai verhaal van zijn broer, de St Bonifatius kerk van Elsene, African beauty, Le Grand Mambo Club, restaurant Chez Camille – Au vieux Bruxelles en leerde ons vele groenten kennen. Hij toonde ons het uit kogelhulzen opgetrokken kunstwerk “Au-delà de l’espoir” van Freddy Tsimba.

We werden door Matongé en Naamse poort galerij geloosd waar het aanschuiven was voor het verzorgen van de haartooi e.d. Daar zagen we een mooie muurschildering “Porte de Namur, porte de l’amour”.

Op het Lumumbaplein bracht een volgende gids het onafhankelijkheidsverhaal en de ontmoeting van Koning Boudewijn en de eerste minister Lumumba … en de duistere omstandigheden waarin hij wat later in 1961 werd vermoord.

Klik op deze afbeelding voor meer beeldmateriaal.

Tijd om te gaan eten bij Kuumba het Vlaams-Afrikaans huis, we waren immers de laatste groep en dus wat meer tijd om te eten met wat uitleg omtrent de werking van het huis.

Op het einde kwam het verhaal van de koninklijke schenking, de stichting, het Noors Paviljoen, Banque du Congo Belge en het controversiële standbeeld van Leopold II waar de Raf vertelde omtrent het geldgewin. Via het Centraal station spoorden we opnieuw naar Weerde. Slecht weer maar mooie activiteit!