Reisverslag kwb naar Krakau

Dag 1,  5 oktober

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is image.png
Klik op deze foto voor veel meer beeldmateriaal

Op de luchthaven van Krakau stonden Bart en Rob ons op te wachten met de bus.
Omdat onze vlucht vertraging opgelopen had, werd besloten om rechtstreeks naar het centrum te rijden, waar we kennis maakten met onze gids voor de komende dagen : Bo.
Zij vertelde ons de geschiedenis van het marktplein en zijn gebouwen :  de lakenhallen, de raadhuistoren en de prachtige Maria Basiliek.
Vanuit de toren van de kerk klinkt elk uur trompetgeschal. Volgens de legende zou een wachter de Tartaren zien aankomen hebben en op deze manier wordt dit herdacht.

Dag 2,  6 oktober
Op deze regenachtige dag bezochten we de rest van het centrum van Krakau.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is Afbeelding2.jpg

In de voormiddag startten we  met de Wawelburcht en zijn vuurspuwende draak. Binnen de muren van deze Wawelburcht vind je ook de prachtige Wawelkathedraal.
Hier werden de koningen van Polen gekroond. In de crypte bevinden zich de tombes van een groot aantal Poolse koningen.
Onze enthousiaste gids Bo met de oranje sjaal, vertelde ook uitgebreid over de Vlaamse wandtapijten die de kathedraal versierden. In de namiddag kwam de Joodse wijk aan bod, met onder andere een bezoek aan de Remuh synagoge en haar begraafplaats.
Het avondmaal nuttigden we in het Joodse restaurant Ariel, opgeluisterd met een vleugje muziek.

Dag 3, 7 oktober

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is Afbeelding3-1024x768.jpg

Een mistige start van de dag zorgde er voor dat we van de arendsnesten en de mooie bossen er rond niet veel konden zien. We hebben wel een stop gedaan, en na een flinke wandeling bergop stonden we toch aan de poort van één van deze burchten. In de namiddag bezochten we het Maria-bedevaartsoord en Nationaal heiligdom Jasna Gora, onder de deskundige begeleiding van een goed nederlands sprekende zuster.

Dag 4,  8 Oktober
In de vroege uurtjes vertrokken we, onder een stralende zon, om een goed gevuld programma af te werken : ’s voormiddags bezoek aan de concentratiekampen Auschwitz en Birkenau en ’s namiddags zakten we af in de Wieliczka-zoutmijn.
Het bezoek aan de kampen werd in een stevig tempo afgewerkt, wat velen toch wel jammer vonden. Ook de plaatselijke gidsen hielden de teugels strak. Desalnietemin een beklijvende ervaring, om op de plaats te staan waar zoveel miljoenen Joden de dood vonden.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is Afbeelding4-1024x768.jpg

Wieliczka-zoutmijn, deze is één van de oudste zoutmijnen ter wereld. De gangen van de mijn zijn in totaal 300 km lang en bereiken een diepte van 327 m. Wij stapten uit de lift op 64 meter en daalden te voet af tot 135 meter. De zoutmijn kwam voor op de allereerste werelderfgoedlijst ooit in 1978.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is Afbeelding6-1024x768.jpg

Dag 5,  9 oktober
Om 9u30 kwam de bus ons oppikken en waren we tot 15u30 vrij om op eigen tempo Krakau verder te verkennen. Hiermee kwam een einde aan een mooie, leerrijke reis met een toffe groep dorpsgenoten !

Bedankt Bart en Michel voor de goede organisatie van deze reis !!

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is Afbeelding7.jpg

We kijken al uit naar een volgende citytrip ! ….